Teamcoachingstraject voor woon- en werkbegeleiders Horeb (De Hoop GGZ)

Christelijke woon- en leefgemeenschap Horeb voor mannen met een verslaving, onderdeel van stichting De Hoop GGZ, nam de organisatie op de schop in 2017. Meewerkend teamleiders werden boventallig verklaard en van de 17 woon- en werkbegeleiders werd zelfsturing verwacht. Locatiemanager Bert Westerhuis startte een teamcoachingstraject bij Bureau voor Bevlogenheid om dit proces in goede banen te leiden. “Het (zelf)vertrouwen is gegroeid.”

Sabine Mur van Bureau voor Bevlogenheid vroeg Bert Westerhuis voordat ze zouden starten: stel je voor, over drie maanden blikken wij terug en de teamcoaching blijkt een groot succes geweest. Hoe ziet het er hier dan uit? Westerhuis antwoordde dat de woon- en werkbegeleiders zichzelf meer sturen, hun dagelijkse werkdilemma’s in eigen hand nemen en dat er een positieve sfeer is waar rust heerst. Westerhuis: “Ik zag dat medewerkers zich onzeker voelden. Ze hadden behoefte aan ondersteuning en bevestiging. Ik noem het minder taakvolwassen en een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat kon een tandje beter. De onderlinge veiligheid kon ook beter want de woon- werkbegeleiders waren niet meer gewend om hun collega te vragen om hulp. Zij legden elk probleem bij hun teamleider neer. Samen het probleem oplossen zat niet in de cultuur. En we wilden graag toe naar de situatie dat een probleem niet verlamt, maar wordt opgelost.”

Gedegen voorbereiding

Met alle 17 woon- en werkbegeleiders van Horeb voerde Sabine Mur en haar collega een-op-een ‘waarderende’ interviews. Daarin vroegen ze de mensen hoe zij tegen de werksituatie aankeken en wat ze waardeerden in hun werk. Ook stelde ze de vraag: wat kun jij toevoegen? Westerhuis: “De rode draad uit deze gesprekken was dat de woon- en werkbegeleiders hun werk met cliënten ontzettend leuk vonden. Maar ook dat er een sfeer van onveiligheid heerste. Voor onzekerheid en twijfel uiten was geen ruimte en dit leidde tot werkstress. We werkten hier ieder voor zich zonder sociale steun.”

Speciale trainingsdagen

Vervolgens organiseerde Sabine Mur samen met haar collega drie bijeenkomsten, speciaal voor Horeb ontworpen. Daarbij spraken de woon- en werkbegeleiders hun waardering naar elkaar uit en zo werd zelfvertrouwen vergroot. In plaats van problemen spuien, werden open vragen gesteld: waar loop jij tegen aan? Hoe kunnen we elkaar helpen? Daarbij focusten de teamcoaches op het positieve. Dus wat ging er wel goed en hoe loste je dat op?

“De trainingsdagen waren heel concreet waarbij iedereen met verschillende werkvormen en werkopdrachten aan de slag ging. Het was zo concreet dat voornemens werden uitgesproken. Wat ga jij deze week doen? Welke problemen ga je oplossen? Dat horen de deelnemers van elkaar en dat maakt de aanpak heel krachtig. Collega’s dachten zelf na en vroegen elkaar om hulp. Sabine Mur hielp een negatieve insteek ombuigen. In plaats van dat iemand problemen stapelt, liet ze ons kijken welk deel zelf opgelost kan worden. Dat deed ze heel erg knap.”

Open samenwerking, geweldig resultaat

De samenwerking met Sabine Mur noemt Westerhuis heel ‘open’ en ‘constructief’. “Ik kon als opdrachtgever mijn vragen en opmerkingen kwijt. Wij zijn een christelijke organisatie en Sabine respecteerde dat als niet christen zijnde. In haar aanpak zit dat iedereen elkaar een compliment kan maken en dat leidde in de groep bij sommige mensen tot ontroering. Dit was een heel mooi onderdeel van het programma. Ik ben zeer te spreken over het eindresultaat. De woon- werkbegeleiders denken nu meer na als er een probleem is. Ook is het vertrouwen onderling vergroot. Ja, er is sprake van toegenomen taakvolwassenheid en zelfstandigheid.” Na afloop zeiden deelnemers over de training: “Mijn zelfvertrouwen is gegroeid” en “ik ben er zelfstandiger van geworden en zoek mijn collega’s ander meer op.”

Lees meer over teamontwikkeling

Vragen? Neem contact op!

Kies hieronder hoe je het liefst contact met ons op wilt nemen. Wij helpen je graag verder!

We reageren zo snel als mogelijk. Uiterlijk binnen twee werkdagen.