Druk zijn is de norm in Nederlandse organisaties. Veel professionals komen door de dagelijkse hectiek niet toe aan taken die écht belangrijk zijn voor succes en plezier. Ze presteren minder en verliezen de voldoening in hun werk.
Voor wie?
Herken jij die knagende ontevredenheid over te weinig voldoening en prestaties? Dat constant gehaaste gevoel? De gedachte dat je tekortschiet, hoe hard je ook werkt? Als jij wilt losbreken uit de waan van de dag en komend jaar meer rust, voldoening, plezier en succes wilt ervaren, dan is deze training zeer geschikt voor jou!
- Wat jij werkelijk belangrijk vindt in je werk en leven en hoe je daarnaar kunt handelen
- Hoe je grip krijgt op alles wat je wilt doen, werk en privé
- Wat de functie van stress is. En hoe je zorgt voor een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning
- Hoe je beter kunt focussen en productief bent
- Wat je kunt doen om energiek en vitaal te zijn, thuis en tijdens je werk
- Hoe je bevlogen raakt of blijft en beter presteert.
Inhoud
Persoonlijke intake
Tijdens de intake maak je kennis met de trainer en formuleer je doelen. Als je wilt ga je daarover ook in gesprek met een aantal anderen, waaronder je leidinggevende. De bedoeling is reflecteren op de huidige situatie en je wens voor de toekomst.
Blok 1
Je weet vast en zeker wat je niet meer wilt. De grote vraag is: wat wil je wel?
Tijdens de eerste bijeenkomst onderzoeken we hoe het komt dat veel mensen hun werk en leven als ‘te druk’ ervaren. En wat jij kunt doen om gezond en met plezier te werken. Daartoe behandelen we de volgende onderwerpen:
- Een positieve kijk op stress en herstel
- Energiebronnen voor meer vitaliteit en bevlogenheid.
- Op welke manieren kun jij regie over je werk en leven nemen? We bespreken de vier manieren die tijdens de volgende blokken aan de orde komen.
1) meer focus en aandacht door slimme werkgewoonten
2) bewust kiezen voor de belangrijkste zaken
3) waarden en sterke kanten centraal
4) gelijkwaardig in gesprek over verwachtingen en groepsdruk
Na deze bijeenkomst ga je aan de slag met je eerste acties. En zal je meer bewust worden van je ‘standaard’- gedrag. Wat doe jij zelf ten gunste van meer rust (of juiste meer drukte)?

Blok 2 (1 week na bijeenkomst 1)
We staan stil bij je eerste successen. En je leert wat je kunt doen om meer focus en aandacht voor de belangrijkste zaken in het werk en leven te krijgen. Je bedenkt slimme werkgewoonten en neemt de manier waarop je beslist om iets wel of niet te gaan doen onder de loep. Want één ding is zeker: als je meer rust, effectiviteit en voldoening wilt, moet je kiezen.
Ook gaan we in gesprek over jouw waarden en sterke kanten. Hoe zou je die belangrijker kunnen maken zodat je meer voldoening ervaart en beter presteert?
Na deze bijeenkomst ga je aan de slag met zelf geformuleerde acties. En je gaat feedback verzamelen over jouw sterke kanten.
Blok 3 (3 of 4 weken na bijeenkomst 2)
We delen de successen en andere inzichten van de afgelopen periode. Wat werkt er goed en wat blijft lastig? Door verschillende opdrachten leer jouw sterke kanten beter kennen en gebruiken. Ook formuleer je een inspirerend toekomstbeeld. Stel dat je jouw waarden en sterke kanten centraal zet in jouw werk en leven: hoe doe jij dan? Welke keuzes maak je en wat levert dat op? Met een of twee andere deelnemers bedenk je verschillende concrete en haalbare manieren om jouw toekomstbeeld te realiseren.
Na de bijeenkomst ga je aan de slag met zelf geformuleerde acties.
Blok 4 (3 of 4 weken na bijeenkomst 3)
Je bent al twee maanden bezig met nieuwe manieren van werken. Wat werkt goed? Wat niet? Tegen welke obstakels loop je aan? Tijdens de bijeenkomst versterken we veerkracht en zelfvertrouwen door sterke-kanten-intervisie. Thema’s als gelijkwaardig in gesprek gaan, omgaan met groepsdruk en de keerzijde van kiezen voor wat je wilt (namelijk loslaten wat je niet meer wilt) komen vaak aan bod.
Na de bijeenkomst ga je aan de slag met zelf geformuleerde acties. Als je wilt ga je opnieuw in gesprek met de mensen die je in de intakefase raadpleegde. Welke positieve veranderingen nemen zij waar in jouw gedrag?
Blok 5 (4 tot 6 weken na bijeenkomst 4)
Tijdens de laatste bijeenkomst vieren we succes en kijken we naar de toekomst. Wat heeft de training en jouw inspanning gebracht? Hoe heb je de positieve veranderingen voor elkaar gekregen? Hoe ging je om met tegenslag? Wat leer je hiervan voor de toekomst? We helpen elkaar nog een stap vooruit. En nemen afscheid van elkaar.
Werkwijze
Energiek, positief en persoonlijk
De trainingsbijeenkomsten zijn praktisch en vol energie. Inzichten uit de (positieve) psychologie worden afgewisseld met persoonlijke opdrachten. We zoeken telkens naar mogelijkheden: wat is toepasbaar in jouw situatie en wat werkt goed voor jou? We werken plenair en in kleine groepjes. Je leert door te doen en door gesprekken met anderen. Omdat de groep bestaat uit 6 -10 mensen, heeft de trainer tijd voor iedereen.

Praktisch toepasbare theorie
De training is praktisch, maar heeft een stevige theoretische basis. Modellen als het positieve mentale gezondheidsmodel (over floreren, van Keyes e.a.) Job Demands Resources model (Schaufeli e.a.), Psychologisch kapitaal (Luthans e.a.), Broaden and Build door positieve emoties (Frederickson e.a.), Via Character Strengths (Niemiec e.a.) en onderzoek van Compernolle over de werking van het brein onder hedendaagse arbeidsomstandigheden zijn vervlochten in de opdrachten.
Praktische informatie
De doorlooptijd van deze online training is tussen de 10 en 12 weken. De training is opgebouwd in 5 blokken. Ieder blok bestaat uit een online bijeenkomst en één of twee opdrachten. Eén blok vraagt een tijdsinvestering van ongeveer 4 uur, los van de voornemens die je zelf maakt. Ook word je gevraagd om dagelijks kort reflecteren op het verloop van je dag en de keuzes die je maakte.
Tijdens de training leer je samen met anderen. Tussen elk blok hebben we kort contact, bedoeld om elkaar te inspireren en bemoedigen. Dat doen we bijvoorbeeld door het delen van successen, vragen, reflecties of een inspirerend artikel. Gedurende de hele training is de trainer beschikbaar voor speed-coaching.
Deelname aan de training kost €975,- per persoon (excl. BTW. Aan sommige publieke organisaties mag Bureau voor Bevlogenheid btw-vrijgesteld leveren.)
Data
Wil je graag meedoen? Neem contact op om te horen wanneer een volgende groep start. Deze training wordt ook vaak In Company verzorgd. Wil je sparren over mogelijkheden en maatwerk. Neem vrijblijvend contact op.
Schrijf je inWe nemen zo snel mogelijk contact met je op.