Terug naar het overzicht

Meer veerkracht en bevlogenheid door positieve emoties

Wil jij meer creativiteit, sociaal gedrag en leergierigheid in je team? Als jij attent reageert op positieve emoties van te collega’s, doe je al een flinke duit in het zakje. In dit blog lees je hoe je dat op een constructieve manier kunt doen. En hoe je daarmee in invloed hebt op het gedrag en de bevlogenheid van je collega’s.

Socialer, creatiever en ontvankelijker voor leren

Vier je successen! Dat is inmiddels een kantoorcliché. Maar zoals vaak het geval is met clichés…er zit een kern van waarheid in. De ‘broaden and build-theory’ van Barbara Frederickson laat zien hoe belangrijk het is om positieve emoties (zoals vreugde, dankbaarheid, tevredenheid, interesse, hoop, trots, vermaak en ontspanning, inspiratie, eerbied en liefde) te ervaren.
Zoals negatieve emoties (zoals angst of woede) ertoe leiden dat je waarneming en bewustzijn zich verengen zo zorgen positieve emoties ervoor dat je waarneming en bewustzijn zich verbreden. Dat geeft ruimte aan nieuwe waarnemingen, nieuwe gedachten, nieuwe activiteiten of het aangaan van nieuwe relaties. Met andere woorden: positieve emoties maken je socialer, creatiever en ontvankelijker voor het leren van nieuwe dingen.

Hulpbronnen en meer bevlogenheid

Hierdoor zal iemand die veel positieve emoties ervaart, gemakkelijker belangrijke hulpbronnen (zoals nieuwe vaardigheden, nieuwe kennis, veerkracht en goede relaties met andere mensen) opbouwen. Door die nieuwe hulpbronnen kan iemand beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen. En is er een grote kans dat het gevoel van (werk)geluk toeneemt. Daardoor ervaart men nog meer positieve emoties en bouwt men nog meer hulpbronnen op. Zo ontstaat een positieve of opwaartse spiraal.

Opwaartse spiraal

Jij kunt als leidinggevende deze opwaartse spiraal ontketenen door positieve emoties op te merken en er vervolgens actief en constructief op te reageren (Bannink, 2016). Wat wordt daarmee bedoeld?

 

Stel je voor, je bent gisteren naar een fantastisch congres geweest. Je hebt nieuwe dingen gehoord, interessante mensen ontmoet en loopt over van inspiratie. Vandaag ben je weer op je werk en je verteld je collega over je nieuwe ideeen. Die reageert met:

a. Nou, mooi!

b. Ja, na zo’n dag heb je natuurlijk mooie ideeen. Helaas komt er in de praktijk vaak maar weinig van. Hoe borg je zoiets?

c. Ok. Hoe laat start onze meeting ook alweer?

d. Wow, jij klinkt enthousiast! Wat vond je het meest inspirerend gisteren?

 

Welke reactie voelt het best? Waarschijnlijk D, want die reactie maakt dat jij even kunt opgaan in je enthousiaste gevoel (constructief). Omdat je collega doorvraagt (actief), kan jij iets van je inspiratie overbrengen. Je deelt een mooi moment.

A is wel constructief, maar passief. Het gesprek en het goede gevoel worden met een vriendelijk woord afgekapt.

Afkappen gebeurt ook bij C (passief). Omdat je enthousiaste gevoel ook nog eens genegeerd wordt, word je wellicht wat onzeker over je eigen enthousiastme (destructief).

D probeert wel een gesprek op gang te brengen (actief), maar de manier waarop maakt dat je positieve gevoel snel vervliegt (destructief).

Bij de koffieautomaat

Als je van positieve emoties wilt profiteren op de manier zoals Frederickson beschrijft, is het belangrijk dat je zelf actief en constructief reageert. Zo’n gesprekje hoeft trouwens helemaal niet lang te duren. Een koffie-automaat-moment kan genoeg zijn! Zie je een glimp van positieve emotie bij een collega? Benoem wat je ziet en vraag door. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoor dat je hier echt enthousiast over bent! Wat is het, dat je zo blij maakt?

Daarnaast kun je een positieve manier van ‘bijpraten’ inbouwen in bestaande routines. Een dagstart, overdracht, bilateraal overleg, teamoverleg of vergadering zijn hiervoor geschikte momenten. Je kunt zo’n overleg starten met een vraag die appèl doet op positieve emoties. Na de eerste reactie(s), vraag je door naar de persoonlijke ervaring en/of bijdrage aan dat moment. Bijvoorbeeld:

Vertel eens over het leukste moment van deze dag. Wat gebeurde er? Wat was jouw bijdrage aan het ontstaan van dat moment?

Je hebt deze week vast iets gezien dat je interessant of inspirerend vond, vertel daar eens over? Wat maakt dat het jou boeit?

Als je terugkijkt op de afgelopen werkweek, waar ben je dankbaar voor? Waarom is dit belangrijk voor je?

Vertel eens over het moment waarop jij in dit project op je best was? Hoe kwam dat tot stand?

Langdurig effect

Het effect van zulk soort vragen wordt langdurig, als mensen weten dat ze bij het volgende overleg wéér zo’n vraag krijgen. Omdat ze tegen die tijd met een goed verhaal willen komen, zorgen ze als het ware dat ze iets positiefs meemaken en/of zich daar bewuster van zijn. Het is dus heel krachtig om zo’n moment van positief bijpraten af te sluiten met een aankondiging. Bijvoorbeeld:

Volgende week vraag ik weer naar de momenten waarop je dankbaar was. Ik ben benieuwd naar de verhalen die jullie dan vertellen!

Kort en krachtig

Jij kunt dagelijks bijdragen aan meer bevlogenheid in je team, als je de moeite neemt om positieve emoties op te merken en er vervolgens op te reageren. Een korte, maar aandachtige en actieve reactie is genoeg om het effect van positieve emoties te kapitaliseren. Dit heeft een positieve invloed op jouzelf en op de ander. Door het ervaren en delen van positieve emoties, worden mensen namelijk creatiever, socialer en ontvankelijker voor leren. Daardoor wordt het gemakkelijker belangrijke hulpbronnen zoals nieuwe kennis, nieuwe relaties en veerkracht op te bouwen. En dat zijn weer belangrijke voorspellers van intrinsieke motivatie en bevlogenheid.

Positieve psychologie

De onderbouwing voor dit blog komt voort uit de positieve psychologie. Boeken die mij voor dit blog inspireerden zijn:

- Positivity van Barbara Frederickson

- Positieve psychologie de toepassingen van Frederike Bannink

- Het waarderend werkboek van Robbert Masselink e.a.

Meer weten?

Wil jij meer energie, motivatie en prestatie in jouw organisatie? En leren hoe je daar als leidinggevende op stuurt? Doe mee met de Masterclass positief leidinggeven of neem voor advies contact op. Ik denk graag met je mee.

Over Sabine Mur

Sabine Mur is organisatiepsycholoog en eigenaar van Bureau voor Bevlogenheid. Zij begeleidt teams en organisaties naar meer werkgeluk, betere motivatie, betere samenwerking en betere prestaties. Dit doet zij met training of team-coaching, gebaseerd op positieve psychologie.

Wilt u kennismaken of advies?

Sabine Mur

Sabine Mur

Organisatiepsycholoog Adviseur en trainer

Neem contact op

Bureau voor Bevlogenheid

Schimmelpennincksingel 75, 7431 ZL Diepenveen
info@bureauvoorbevlogenheid.nl
+31 (0)6 48 50 08 45

Communicatiebureau: The Goodplace

Bureau voor Bevlogenheid gebruikt de standaard cookies en scripts van Google om uw gebruik van onze websites te analyseren, zodat we functionaliteit en effectiviteit kunnen aanpassen en advertenties kunnen tonen. Ook gebruiken we cookies en scripts om socialmedia integratie op onze websites mogelijk te maken.
Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring